Missie & Visie

Met Steamwork willen we kinderen, jongeren en volwassenen de mogelijkheid geven om op een laagdrempelige manier kennis te maken met of zich verder te verdiepen in wetenschap en techniek door middel van uitdagende, creatieve en actueel relevante projecten. Deze projecten bieden we zowel aan in samenwerking met scholen, op woensdagnamiddagen en zaterdagen en tijdens de vakantieperiodes.

We richten ons op 3 doelgroepen:

 

Kinderen

We willen kinderen op speelse wijze voorbereiden op de digitale toekomst. Dit doet we door hen in contact te brengen met block-based programmeren, de basis elektronica en techniek via projecten waarin ze ook hun creativiteit de vrij loop kunnen laten. 

 

Door het hands-on aan de slag te gaan hopen we kinderen te te inspireren, te motiveren en uiteindelijk de kennis mee te geven die hen het leven later aangenamer zal maken.

 

Jongeren

In onze huidige maatschappij, waarin de wegwerpcultuur en de continue prikkeling steeds meer de overhand nemen, komen jongeren in aanraking met een enorme hoeveelheid informatie en een snel evoluerende technologie waardoor hun wereld nooit stilstaat.

Door die continue stroom van verschillende informatie is het voor hen vaak niet gemakkelijk om te ontdekken wat hen nu eigenlijk echt interesseert en welke richting ze later uit willen.

 

Wij vinden het daarom belangrijk om hen de nodige skills aan te leren om langdurig aan 1 project te werken. Op die manier kunnen ze niet enkel kennis maken met de verschillende aspecten van STEAM, maar deze ook aan elkaar koppelen en zich hier in verdiepen.

 

Volwassenen

De digitale revolutie is al een tijdje aan de gang. Toch is STEAM is een relatief jong concept waardoor veel volwassenen nooit de kans hebben gekregen hiermee in aanraking te komen. Velen van hen zitten niet mee aan boord van de digitale trein, wat kan leiden tot digitale en zelfs sociale uitsluiting.

Daarom willen we ook hen de kans geven kennis te maken met de verschillende aspecten van STEAM en hen zo ook toegang te geven tot de voordelen ervan.

 

 

Als non-profit organisatie gaan onze inkomsten integraal naar onze activiteiten (materiaal, verzekering, bijscholingen, huur zalen…). Ook vinden wij het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om deel te nemen aan onze activiteiten, ongeacht leeftijd, socio-culturele achtergrond, huidskleur, mogelijkheden of beperkingen. Daarom voorzien wij in onze activiteiten voor kinderen en jongeren 1 of meerdere plekjes die gratis worden aangeboden aan kinderen van het kinderdorp. 

Ook staan wij open om voor iedere andere (financieel) moeilijke situatie een oplossing te vinden!